Wilsverklaringen – Apotheekhoudende Huisartsenpraktijk Kessel – Kessel
Kerkplein 6 5995 BA Kessel Tel:077-4622555
Header afbeelding

Wilsverklaringen

Vragen rond het levenseinde

Vragen rond het levenseinde staan op dit moment erg in de schijnwerpers in het nieuws. Dat merken wij ook in de praktijk. Het is een belangrijk onderwerp om over te denken en met uw naasten over te spreken.

Op deze website vindt u informatie wat een wilsverklaring is en wat het niet is. Ook vindt u belangrijke informatie over keuzes rond het levenseinde en vragen die u uzelf en uw dokter kunt stellen.

Hoe kan ik een wilsverklaring opstellen?

Zowel via bovenstaande link als via de website van de rijksoverheid kunt u informatie vinden over hoe u uw wensen kunt vastleggen. Van meer belang nog is dat u op tijd het gesprek met uw naasten aangaat over uw levenseinde en eventuele wensen.

Download HIER een voorbeeld wilsverlaring tot niet reanimeren.
Download HIER een voorbeeld verklaring behandelverbod

Arts is niet verplicht om mee te werken met euthanasie

Een arts is niet verplicht om euthanasie uit te voeren. Ook niet als de patiënt een wilsverklaring heeft opgesteld. Levensbeëindiging op verzoek is geen plicht van de arts en geen recht van de patiënt. Soms gaat de wens uit de wilsverklaring bijvoorbeeld in tegen de regels van de beroepsgroep.

Als een arts de euthanasie niet zelf wil uitvoeren, moet hij dit altijd met de patiënt bespreken. Tijdens het gesprek moet de arts benoemen wat de mogelijkheden voor de patiënt zijn. Misschien kan hij de patiënt palliatieve zorg geven of doorverwijzen naar een andere arts. Ook binnen Huisartsenpraktijk Kessel denken de artsen vanuit hun eigen morele en ethische achtergrond verschillend over het zelf al of niet uitvoeren van euthanasie. Ga daarom tijdig in gesprek met uw dokter.

Download HIER een voorbeeld euthanasieverklaring.

En wat is palliatieve sedatie?

Bij palliatieve sedatie geeft een arts u medicijnen waardoor u gaat slapen. Dit is een mogelijkheid voor als u aan het einde van uw leven veel pijn heeft, of bijvoorbeeld erg benauwd bent. Het lukt niet om deze klachten op een andere manier te verminderen. Door de palliatieve sedatie slaapt u en heeft u geen last meer van de pijn of benauwdheid.

U sterft bij palliatieve sedatie niet door de sedatie. U overlijdt door de ziekte die u heeft. Het is een natuurlijk overlijden, waarbij u geen last meer heeft van pijn, benauwdheid of andere ernstige klachten.

De arts beslist om te starten met palliatieve sedatie. Hij zal dit eerst met u bespreken als dat kan. Als dat niet mogelijk is, dan overlegt hij met uw partner of een van uw naasten.

Palliatieve sedatie is een wettige (normale) medische handeling, die hoort bij de mogelijkheden die uw arts kan bieden bij de begeleiding naar het einde. Er is hiervoor geen wilsverklaring van de patient nodig.

Meer lezen over palliatieve sedatie:

palliatieve sedatie